MuMa Dashboard
Terug naar lijst

Bimonthly Market News (special Oekraïne - update maart 2022)

15/03/2022

Meer dan twee weken zijn verstreken en de oorlog woedt nog steeds verder op Oekraïens grondgebied. Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari zijn al meer dan 2,5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. In dit stadium blijft het zeer moeilijk om te voorspellen wat er in de komende weken zal gebeuren: van een snelle de-escalatie als er een staakt-het-vuren wordt getekend, tot een intensivering van het conflict, of een blijvende patstelling, alle denkpistes zijn mogelijk. De prognoses over de economische en financiële gevolgen van deze dramatische confrontatie zijn derhalve altijd aan voorzichtigheid onderhevig. Toch willen we een aantal belangrijke recente ontwikkelingen toelichten.

 

Energieprijzen rijzen weer de pan uit

Nieuwe economische sancties tegen Moskou hebben de prijzen van gas, olie en andere grondstoffen de hoogte in gejaagd. In de aanloop naar het besluit van de VS om een embargo in te stellen, overschreed de prijs van een vat ruwe Brent-olie kortstondig de 130 USD, om zich later te stabiliseren op 110 USD. In het kielzog van de sterke stijging van de prijs van het zwarte goud bereikte de Europese gasprijs recordhoogtes alvorens te corrigeren naar minder hoge niveau's. De energieprijzen blijven zeer hoog in absolute termen en hoger dan voor het uitbreken van het conflict.

 

Basisscenario: naar een langdurige periode van lagere groei en hogere inflatie

In het basisscenario wordt ervan uitgegaan dat de huidige verstoringen van de energievoorziening en de daling van het vertrouwen van tijdelijke aard zijn en dat de mondiale bevoorradingsketens herstellen. De ECB heeft het nergens over stagflatie of recessie. Dit klinkt misschien optimistisch, maar we mogen niet vergeten dat de Europese economie de pandemie veel sterker dan verwacht heeft doorstaan en dat ze veel veerkracht heeft getoond, dankzij de steunmaatregelen die de Europese regeringen opnieuw in de pijplijn lijken te hebben. Wij zijn iets voorzichtiger dan de ECB en gaan uit van een langdurige periode van lagere groei en hogere inflatie.

 

Op weg naar Europese strategische autonomie

Terwijl Washington en Londen hebben besloten de invoer van Russische olie en gas stop te zetten is de Europese Unie (EU), die veel afhankelijker is, niet bereid dit voorbeeld te volgen, maar is zij wel van plan haar gasaankopen van Rusland dit jaar met tweederde te verminderen. Zij wil niet alléén het gebruik van waterstof en biomethaan opvoeren, maar ook de gasvoorziening diversifiëren met stijgende import uit onder meer Noorwegen, VS, Qatar en Algerije. Voorlopig wil zij de gevolgen van de snel stijgende prijzen voor huishoudens en bedrijven temperen met een reeks maatregelen, zoals prijsregulering, directe steun, belastingverlagingen, afschaffing van de BTW, enz. De EU zal bovendien de voedselzekerheid trachten te verbeteren door minder afhankelijk te worden van ingevoerde landbouwproducten. Ten slotte zal Europa nu veel meer investeren in defensie. Het politieke discours is zeer proactief: het herneemt geleidelijk de "wat er ook voor nodig is"-aanpak die we gezien hebben tijdens de pandemie.

 

Langetermijnperspectief voor aandelen in het oog houden

Na een daling van de belangrijkste Europese indexen met zo'n 15% tot 20% ten opzichte van hun piek in januari, houden de aandelenmarkten al rekening met zeer sombere vooruitzichten. In korte tijd zijn de waarderingen zeer sterk gecorrigeerd. Aangezien de context en de vooruitzichten zeer onzeker blijven, kunnen we verwachten dat de financiële markten volatiel blijven met scherpe dalingen gevolgd door sterke oplevingen in functie van de evolutie van de oorlog, de sancties en de energieprijzen. In elk geval moet de Europese aandelenbelegger voor ogen houden dat het gemiddelde jaarlijkse rendement ongeveer 5-6-7% bedraagt op zeer lange termijn, waarvan ongeveer de helft komt van de uitgekeerde dividenden.

 

Impact op de beleggingsportefeuille van AG

Het spreekt voor zich dat het investeringscomité van AG Insurance en de gespecialiseerde beleggings- en risicoteams de geopolitieke ontwikkelingen en hun gevolgen voor de financiële markten zullen blijven volgen en de passende maatregelen zullen nemen om de beleggingsportefeuilles te beschermen.

 

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. De toestemming die u geeft door op 'Akkoord' te klikken geldt voor alle websites van AG Insurance. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.

Meer weten